Kókuszolaj, kókuszzsír vagy kókuszvaj?

Szerző: | ápr 13, 2016 | 0 hozzászólás

Mindegyik kifejezést használhatjuk erre az alapanyagra.

Olvasónk kezét fogva most annak járunk utána, hogy milyen tulajdonságaival vívta ki magának, hogy a séfek állandó alapanyaga és kozmetikai termékek kedvelt összetevője lett.

Van-e csodálatának alapja? Vajon tényleg annyi mindenre használható és megéri-e az árát a szuperélelmiszernek kikiáltott alapanyag? És ha már megvettük, mi mindenre használhatjuk, nehogy egy cseppje is kárba vesszen.

Az értékes exportcikk hazánkba is eljutott és hódított a reformalapanyagok körében és a kozmetikai iparban egyaránt. A bevásárlóközpontokban árusított kókuszdió tulajdonképpen a termés legbelső része. Nem is gondolnánk, hogy a kemény, fás héjú gyümölcsöt két rétegétől is megszabadítják mielőtt a boltokba kerül. A kókuszolajról a wikipédia oldalán is olvashat ITT.

A kókusz dél-amerikai trópusi területekről jutott el a világ minden tájára, elterjedését annak köszönheti, hogy magjai a tengeren úszva, hónapokig is meg tudják őrizni csírázó-képességüket.

Mivel a trópusokról érkezett hozzánk, a legkézenfekvőbb megvizsgálni az ott élők egészségét, életvitelét, bőrét, haját -mégiscsak régóta használják ezt az alapanyagot, amit mi be szeretnénk engedni saját konyhánkba, háztartásunkba! :))

A helyiek nem hiába nevezik a kókuszpálmát az élet fájának, minden részét hasznosítják és a mindennapjaik állandó résztvevőjévé vált. Állandó tápanyag-, és nyersanyagforrás szerepét tölti be, egy indonéz mondás szerint felhasználásának száma megegyezik az év napjainak számával. A kókusz őshazájában élőket fényes haj, bársonyos és feszes bőr jellemzi. A nők nem csak kókusztejjel mossák hajukat, hanem a bőrüket is hidratálják a kisajtolt olajjal.

A pálmaolaj és a kókuszolaj problematikája

A pálmaolaj szót sok esetben általánosságban használják, ami azt eredményezheti, hogy tévesen a kókuszolajhoz (kókuszzsírhoz) társítják. A kettő olaj között azonban nagy különbségeket fedezhetünk fel, mind az ültetvények elhelyezkedése, mind az előállítást és minőséget illetően is.
A pálmaolaj gyártása a nagyobb élelmiszeripari cégek jövedelmező üzlete. A világpiacon a legolcsóbb növényi olajok egyike a kókuszolajjal ellentétben.

Melyik fajta kókuszolajat mire használjam?

VCO (Virgin Coconut Oil) azaz szűz kókuszolaj. A VCO rövidítés a világ számos pontján ismert fogalmat takar, egy olyan kókuszolajról van szó, mely hideg sajtolással nyert, szűz olaj, az első sajtolás eredménye: igazi kókuszos íz és illat jellemzi. Kiemelendő, hogy ez a fajta olaj a kozmetikai ipar kedveltebb és minőségibb alapanyaga, így elsősorban ez ajánlott otthoni szépülésünkhöz is, legyen szó ajak-, haj-, köröm-, szemkörnyék-, szempilla-, testápolásról egyaránt. (lásd. Így tehet testi-lelki szépüléséért kókuszolajjal/ 10 érv kozmetikai felhasználására)

Főzéshez, sütéshez, zöldségek párolására a minőségi, RDB (szűrt, szagtalanított) kókuszolaj ajánlott, mely a szűz változattal ellentétben a hevítést jól/ jobban bírja. A színtelen, íz-, és illatmentes természetes összetétel nagyszerűen fűszerezhető, bármilyen étel elkészítésénél remek alapanyag. Saláták ízesítésénél arra figyeljünk, hogy más olajjal is keverjük el az öntetet, ezáltal elkerülhetjük a morzsolt, vajszerű látszatot.
A kókuszolaj alapvető tulajdonságaihoz híven 25 Celsius fok alatt sűrű, fehéres zsír halmazállapotú, míg ezen hőmérséklet felett fokozatosan átlátszó olajjá válik. Így ezt az olajat a halmazállapot-változásának megfelelően ajánljuk a háztartási praktikákhoz is.
(lásd. 5 érv praktikákkal, hogy helye van a konyhában?/ Hasznos konyhai felhasználási lehetőségek praktikák a kókuszolajjal és Háztartási fortélyok kókuszolajjal)

Miért is éri meg kókuszolajat venni? Első körben a konyhában teszteljük!

6 érv praktikákkal, hogy helye van a konyhában/ Hasznos konyhai felhasználási lehetőségek, praktikák a kókuszolajjal

 1. Hőstabil tulajdonsága kiemeli a többi olaj közül. Míg más növényi olajoknál nem ajánlott a többszöri felhasználás, addig a kókuszolaj olyan kivételes alapanyag, hogy hevítések során nem sérül szerkezete, alapos szűrést követően akár tízszer is felhasználhatjuk!
 2. Halmazállapotát tekintve igazi mágus, 24-25 Celsius fok alatt zsír halmazállapotú, e hőfok felett pedig folyékony olajjá változik. Ezt a remek tulajdonságát sütemény készítésénél is tudjuk kamatoztatni! Ha a recept szilárd halmazállapotú zsiradékot ír, akkor megdermedt állapotában használjuk, ha pedig olajat, akkor folyékonyan adagoljuk hozzá. Amennyiben mi inkább olajként használjuk, egyszerűen csak tegyük a sütő mellé és megtartja folyékony halmazállapotát.
 3. A kókuszolaj főzéshez, sütéshez és zöldségek párolására is fenomenális! Vaj helyett akár kenyérre kenve is fogyaszthatjuk. A szilárd zsiradékot ajánlott kicsit felolvasztani és ezután használni, ahelyett, hogy megdermedt állapotában késsel vagdossuk.
 4. Tárolása roppant egyszerű, akár 2-3 évig is eláll avasodás nélkül, ha esetlegesen ritkábban alkalmaznánk. Praktikus lehet olajként kis formákba kiönteni, majd lehűteni. Így a már kimért kis adagjainkkal könnyedén főzhetünk, süthetünk, amikor szükségünk van éppen rá. Spray-ként is alkalmazhatjuk a húsok sütésénél, így a serpenyőbe adagolva még gazdaságosabb használata.
 5. Kókuszolajjal locsoljuk meg ropogtatnivalóinkat is, fantasztikusan ízletes rágcsákat kapunk, valamint ételeinkre is csurgathatunk belőle. Mire figyeljünk használatakor? Mivel olvadáspontja 24 és 25 fok körül mozog, ezért nem érdemes salátákra öntetként használni, mert a hűtött termékek miatt megdermedhet. (Ezt a problémát könnyedén orvosolhatjuk, ha más növényi olajjal pl. olívaolajjal vegyítjük.)
 6. Nincs is olyan étrend, amelyben alkalmazása nem javasolt, legyen szó paleolit, vegán vagy bármely más modern étrendről!

Kicsit menjünk is vissza azokra a vidékekre, ahol minden nap használatos alapanyag a kókuszdióból nyert olaj. Az élelmezésen kívül a szépségápolás az a másik terület, ahol kivételes és kiemelkedő helyett tölt be, számos termékben előszeretettel használják összetevőként. Ha már megvásároltuk a kókuszolajat, konyhai alkalmazásán kívül milyen hasznát vehetjük még otthonunkban?

Így tehet testi-lelki szépüléséért kókuszolajjal/ 6 érv kozmetikai felhasználására

 1. Sminkelésnél rakjunk egy cseppet arccsontunkra, így tökéletesebb megjelenést biztosíthatunk egész nap.
 2. Fenomenális bármely krémbe vagy önmagában is testápolóként, szemránckrémként. Minden alkalommal friss, bársonyos és feszes bőrt eredményez, a kirepedezett bőrfelületet is orvosolja.
 3. Masszírozzuk nedves hajunkba, fantasztikus pakolásként funkcionál. Használatával hajszálaink egészségtől fénylőek lesznek. Nem hiába fedezhetjük fel hajápoló termékekben összetevőként ezt a kivételes olajat, csak önmagában is hatásos, de más olajokkal keverve is eredményes.
 4. Mossuk le vele sminkünket, dörzsöljük arcunkra, majd egy melegvizes kendővel töröljük át. Rendkívül hatékonyan eltünteti a szennyeződéseket, arcunk felfrissül és kisimul.
 5. Bármilyen ajakápolót készíthetünk belőle egy tégely segítségével és általunk kedvelt aromák hozzáadásával. Folyékony olajjal dolgozzunk, amit hűtőben hamar lehűthetünk.
 6. Egy nem használt szempillaspirállal este kókuszolajjal kenjük be szempilláinkat, a ricinusolajhoz hasonlóan pár hét múlva már érzékelni fogjuk hosszabbító és dúsító hatását.
 7. Felhasználhatjuk körmeink ápolására, nem szükséges mást tennünk, mint kókuszolajjal bedörzsölnünk. Adalékanyagok nélkül érhetünk el felhasználásával nagyfokú hidratációt. A körmök szálkásodása, repedezettsége ellen nagyszerű, ha teszünk belőle a körömágyakra, majd cérnakesztyűt húzunk éjszakára.
 8. Érzékeny bőr esetén ajánlott a borotvakrémet egy kevés kókuszolajra cserélnünk. Olajosságát, nedvességpótlását itt is tudjuk kamatoztatni. Az eredmény pedig igazán selymes, puha bőr.
 9. Alkalmazhatjuk szemkörnyékápolóként is, felüdülés lehet fáradt szemeinknek, szarkalábaink halványítására.
 10. Bőrradírként is funkcionálhat, testradírozáshoz keverjük el egy kevés barnacukorral, az arc tisztításához pedig egy kiskanál szódabikarbónával.

+1 tipp lelki harmóniánkért
Masszírozó mozdulatokkal kenjük halántékunkra. Tapasztalatok szerint ez az egyszerű művelet jobb közérzetet biztosít és igazán nyugtató hatással bír. Mit veszíthetünk vele, ha kipróbáljuk?

+1 tipp háztartásunkért
Ha kevés kókuszolajjal egy rongyot átitatunk, hatékonyan tisztíthatjuk vele a bronz felületeket.

Háztartási fortélyok kókuszolajjal

1. Ha kevés kókuszolajjal egy rongyot átitatunk, hatékonyan tisztíthatjuk vele a bronz felületeket, valamint megóvhatjuk a rozsdától a késeinket.
2. Tökéletes konyhapultunk tisztán tartására, ha egy keveset eloszlatunk rajta. Megvédhetjük ezáltal a rátapadó kosztól, a tisztán tartását könnyebbé tehetjük, mindezt mesterséges adalékanyagok nélkül.
3. Pasztát is készíthetünk szódabikarbóna hozzáadásával. Ragasztófoltokra, matricákra, címkékre, odatapadt rágógumikra is tehetjük, 10 perc hatóidő után egy tompa tárggyal könnyedén eltávolíthatjuk. Ez a keverék hatékony lehet a tárgyainkon található penész eltüntetésére is.
4. Ételhordó dobozaink belsejét is bekenhetjük egy kis kókuszolajjal, így megelőzhetjük azok elszíneződését, nem is beszélve a paprikás, paradicsomos szószokról, szaftos ételekről.
5. Kezelhetjük vele fa-, és bőrfelületeinket is. Jól beszívódik, ezáltal belülről képes táplálni bútorainkat.
6. Használhatjuk fürdőszobánkban is a szappanlerakódások eltüntetésére. Tegyünk belőle a szivacsra és töröljük át vele a kádat. Ez esetben is vegyszermentesen takaríthatunk.

Hogy ismerhetjük fel a minőségi kókuszolajat? Mire figyeljünk vásárlásánál?


A különböző zsírsavak és ásványi anyagok kombinációja a szervezet számára fontos, úgynevezett MCT-zsírsavakat is tartalmaz. A kókuszolaj előállításának több módja is van, melyek nem csak minőségét, hanem ízét és kinézetét is meghatározzák. Tulajdonképpen két típusát különböztethetjük meg: szűrt és szűz változatát. A többi ennek a kettőnek variánsai. Mindkettő előállítása hidegsajtolással történik, így értékes beltartalmukat meg tudják őrizni.
Egy-egy cég a nagyobb olajhozam érdekében gyártásánál hexánt is használ. Olyan telített szénhidrogénről van szó, melyet a kőolaj finomításával lehet előállítani. Mindenképpen ajánlott kerülni a hexán segédanyagot tartalmazó készítményeket, mint ahogy a hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett kókuszzsírt is. Ez a redukció nagymértékben megváltoztatja az olaj szerkezetét.
Hogy ismerhetjük fel az étkezésre, ártalmas változatát? Magasabb hőmérsékleten is szilárd halmazállapotú marad, akár papírba is becsomagolhatjuk.
Míg a szűrt olaj kókusz coprából állítják elő és egy szagtalan formula, addig szűz változata friss kókuszhúsból préseléssel előállított, jellegzetes kókuszízzel és illattal rendelkező alapanyag, melyet nem tettek ki RDB folyamatnak (finomításnak, színtelenítésnek és szagtalanításnak).

Választásnál az is döntő lehet: hogy is viszonyulunk a kókusz jellegzetes ízéhez és illatához?
Sokan előnyben részesítik szűrt változatát, hogy maguk alakíthassák ki fűszerezését ételeiknek és kozmetikai termékeiknek. Ez esetben színtelen, szagtalan, de valóban értékes beltartalmú összetétellel dolgozhat, mely minden ízvilágot még egyedibbé varázsol. VCO szűz kókuszolajról pedig akkor beszélhetünk, ha az első sajtolás által előállított olajat vásárolunk. Ez a kivételes változat 100% tisztaságú formula, igazi kókuszillattal.

Felhasználási sokszínűségét tekintve itt az idő váltani erre az olajra?
Alkalmazásának módja számtalan, vegye meg és használja amire akarja, mert egy biztos: megtérül vásárlása! Kutatások történtek, valóban bizonyított állítások kevésbé születtek, de íme kettő érdekesség, tapasztalat:

Az 1940-es években farmerek sertéseiket akarták felhizlalni és ők az akkor legolcsóbb olajat, a kókuszolajat választották erre a célra. Meglepetésükre azonban, hogy elindult volna súlygyarapodásuk, először fogyni kezdtek, karcsúvá és végül szálkássá változtak az állatok. Ezek után váltottak is a gazdák kukoricaolajra, amellyel elérték eredeti elképzelésüket. (forrás: Encyclopedia Britannica Book of the Year, 1946.)

Matt Lowell dietetikusként, az angol rögbiválogatott táplálkozási tanácsadójaként a játékosoknál már tudatosan alkalmazta a kókuszolaj rendszeres fogyasztását. Állítása szerint négy év alatt az általa segített sportolók izomtömege 4,4 kilogrammal nőtt. Szerinte az eredmények magukért beszélnek: az izomtömeg növekszik a zsírpárnákkal ellentétben.
M. L. Assuncao általi tudományos vizsgálat is ezt támasztja alá, az alanyok kókuszolaj fogyasztásával energikusabbak, frissebbek lettek, nem utolsó sorban pedig a hasi zsír mennyisége is csökkenést mutatott.
(forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058)

A fenti érveket végigsorakoztatva elmondhatjuk, hogy valóban tudatos és gazdaságos döntésnek bizonyul a kókuszolaj vásárlása. Azonban ne felejtsük el, mint zsiradékot, mértékkel fogyasszuk!

A következő válogatott, minőségi kókuszolajokat ajánljuk a figyelmébe:

N&Z Kókuszolaj 1000 ml

N&Z Kókuszolaj 1000 ml

Nature Cookta Kókuszolaj 1000 ml

Nature Cookta VCO Kókuszolaj 500 ml

Naturae Group Kókuszolaj 1000 ml

Rapunzel Bio Kókuszolaj Natív 200 ml